Når lysten driver værket

Rustikke, luftige manitoba boller

Rustikke, luftige manitoba boller
Indeholder reklamelink

Min skønne Teddy varimixer fra Spinchy (røremaskine) har gjort det igen. Jeg er virkelig imponeret over den måde, den formår at ælte dejen på uden støj, og uden at den står og hopper og danser på bordet. Jeg er SÅ glad for den, og synes det er en fest at lave brød efter, at jeg har fået den. Jeg synes, at man får et mere luftigt og saftigt brød ved at have æltet det på en røremaskine. Ælter jeg i hånden, kommer jeg hurtig til at bruge for meget mel… 

Antal: ca. 15 boller

20 g gær

3 dl vand

2 dl porter (mørk øl)

450 g Manitoba mel

200 g Tipo 00 hvedemel

1 dl A38

18 g havsalt

2 spsk sukker

 

Opløs gær i vandet. Tilsæt Manitoba mel og rør rundt. Kom porter, A38 og Tipo 00 i og rør dejen på røremaskinen til en ensartet dej. Tilsæt til sidst havsalt og sukker. Dejen skal røres på maskinen i ca. 20 min indtil den er blank og elastisk. Tjek evt. om den består glutentesten.

Smør en bøtte med lidt olie og kom dejen heri og sæt låg på. Lad den hvile i 20 min og fold dejen. Dette gøres ved at tage fat i et hjørne ad gangen og strække dejen ind mod midten. Dette gøres med alle fire hjørner (søg evt. på google). Gentag processen efter ca. 20 min. Kom bagestål eller en bagesten i ovnen og tænd den på 250 grader alm. ovn.

Når dejen har hævet til dobbelt størrelse, er den klar til at komme i ovnen, dette tager ca. en times tid. Drys lidt mel på bordet, hæld dejen ud herpå, drys mel på dejen og benyt en dejspartel til at skære dine boller ud. Sørg for at røre så lidt ved dejen som muligt, så den forbliver luftig. Kom nogle af bollerne op på din bagesten eller bagestål, jeg kommer også et stykke bagepapir i ovnen. Men kun en plade ind ad gange. Bollerne skal bages i ca. 15 min til de har fået en sprød skorpe.

God fornøjelse13 thoughts on “Rustikke, luftige manitoba boller”

 • Godmorgen og tak for en dejlig opskrift, jeg vil glæde mig til at kaste mig over!

  Jeg er lidt i tvivl om hvor længe dejen, skal befinde sig i bøtten? Er det kun indtil den skal foldes, eller putter du dejen tilbage i bøtten igen efter hver foldning? Vil bare lige være sikker på, jeg ikke misforstår.

  God søndag! ❤️

  • Kære Nynne. Tak for din besked. Som skrevet i opskriften skal dejen hæve i bøtten. Du skal ikke tage dejen ud, når den skal foldes – det foregår også i bøtten. Du må have en dejlig weekend <3
   Med venlig hilsen
   Sofie

 • Kære Sofie
  Jeg har prøvet at bage de her boller, men har måtte putte 200 g mel mere i end du har skrevet og dejen var stadig fuldstændig flydende.
  Er opskriften som ovenfor skrevet rigtigt? Skal der så meget væske og så “lidt” mel i?
  Kh Simone

  • Hej Simone.
   Dejen skal æltes “fast” og spændstig i en røremaskine. Så hvis du har æltet den i hånden, så vil den være flydende ja. Opskriften er skrevet helt rigtig, og der er flere der benytter den med et godt resultat… Brugte du røremaskine?
   Med venlig hilsen Sofie

   • Tak for svar!
    Ja jeg brugte røremaskine og jeg kunne ikke forstå, at den var så flydende.
    Jeg prøver igen, tak 🙂

 • Hej Sofie 🙂

  Hvordan bliver bollerne hvis man bager dem på en bageplade istedet for på bagestål? Tror du at de bliver lige så gode? 🙂 og hvordan vil du opbevare dem hvis du bagte dem om aftenen og først skulle bruge dem om morgenen? 🙂

  • Hej Julie
   Beklager det sene svar.
   Årh det er lidt svært at forklare på skrift, jeg mener, at jeg har fremhævet den story hvor jeg har vist det på Instagram… Ellers så skriv gerne til mig på Instagram, så kan det være jeg kan finde videoen og sende den til dig.
   God aften.
   Med venlig hilsen Sofie

 • Fantastiske boller! Man skal bare følge opskriften til punkt og prikke, så bliver dejen ikke for flydende. Husk rækkefølgen med væsken.

  • Kære Agnete
   Mange tak for din besked – det er jeg superglad for, at du synes.
   God aften.
   Med venlig hilsen Sofie

 • Hej Sofie,
  hvis man ønsker opskriften lidt mere grov, hvordan kan man så gøre det og samtidig få et godt resultat?

  • Hej Christina
   Tak for din besked 🙂
   Det har jeg ikke prøvet, så det kan jeg desværre ikke give dig et godt svar på.
   Men prøv dig evt. lidt frem med lidt fuldkorns hvedemel, grahamsmel eller speltmel.
   God aften.
   Med venlig hilsen Sofie

 • Hej. Kan man lave dejen om aftenen og bage bollerne næste morgen?? Og vil det være samme procedure man skal bruge?

  • Hej Trine
   Tak for din besked. Jeg har ikke prøvet at langtidshæve lige netop disse boller… Men prøv evt. at komme mindre gær i, lade den stå på køl natten over, stil den så på køkkenbordet i en times tid, og påbegynd herefter foldningen.
   Med venlig hilsen Sofie

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *