Når lysten driver værket

Glutenfri lagkage med nøddebund, vanilje, rabarber og jordbær

Glutenfri lagkage med nøddebund, vanilje, rabarber og jordbær

Indeholder reklamelinks

Tip

Lav gerne nøddebunden og kompotten dagen før du vil samle kagen (kan også sagtens laves et par dage i forvejen). Vil du lave det hele på samme dag, så start med at lave nøddebunden. Imens den er i ovnen, kan du lave kompotten, og sætte den i fryseren. Lad nøddebunden køle helt af, før du laver vaniljemoussen, og hælder den på. Først når vaniljemoussen har sat sig, kan du lægge kompotindlægget ovenpå, og herefter hælde jordbær/rabarbermousse på.

Antal ca. 25 pers.

Jordbær/rabarberkompot

300 g rabarber

200 g jordbær

4 spsk rørsukker

1/2 vaniljestang

6 peberkorn

Silikoneform 18-20 cm (jeg bruger denne)

Skær vaniljestangen på langs, skrab vaniljekornene ud og mas dem ud i noget af sukkeret. Skær rabarber ud i mindre stykker og kom alle ingredienserne samt de tomme vaniljestænger i en lille kasserolle med låg på. Lad det hele blive kogt mørt under hyppig omrøring. Tag til sidst låget af, så noget af væsken fordamper. Lad kompotten køle lidt af inden du hælder den i silikoneformen. Husk at tage vaniljestængerne samt peberkorn op af kompotten. Du kan enten vælge at blende den til fin puré med en stavblender, eller lade den være som den er. Lad den stå i fryseren ca. 3 timer, før du kommer den på kagen.

 

Nøddebund

(Springform 26 cm)

5 æggehvider stuetemperatur (ca. 160 g)

240 g sukker

80 g smør

1 knsp salt

½ tsk vaniljepulver

2 spsk mandelmel

 

Karameliserede nødder til nøddebunden

250 g sukker

4 spsk vand

125 g hasselnødder

125 g mandler

 

Tænd ovnen på 180 grader alm. ovn.

Start med karamelliseringen af nødderne. Kom sukker og vand på en tykbundet pande. Lad sukkeret smelte ved middelvarme. Hak nødderne groft (men ikke alt for groft) og kom dem på panden. Lad dem riste til de er sprøde og gyldne. Afkøl på et stykke bagepapir.

Smelt smørret og lad det afkøle.

Pisk æggehviderne stive og tilsæt herefter lidt sukker ad gangen, og tilsæt til sidst salt og vaniljepulver. Marengsen er færdigpisket når den er helt stiv og blank.

Kom de karamelliserede nødder og mandelmel i marengsen og vend forsigtigt med en dejskraber. Vend herefter det afkølede smør i. Kom dejen i en springfrom (ca. 25 cm i diameter) og på en rist midt i ovnen i ca. 45 min til den er gylden (bagetid er meget forskellig fra ovn til ovn, så hold øje med din bund). Der skal ikke sidde meget dej på kagenålen, når du stikker i den.

Lad den afkøle helt på en rist før du befrier den fra formen med en lille kniv.

Når bunden er afkølet kommes den på et fad med en kagering rundt om eller lad den blive i samme springform med bagepapir i bunden. Kom kageplast (jeg bruger denne) rundt i kanten.

 

Vaniljemousse

5 dl fløde

1 dl creme fraiche 5 %

½ god vaniljestang (jeg har vaniljestænger herfra)

1 spsk sukker

4 ½ ark husblas

 

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i ca. 20 min. Skrab vaniljekornene ud af vaniljestangen og mas dem sammen med lidt af sukkeret. Kom 1 dl fløde, vaniljesukkeret, det resterende sukker samt de tomme vaniljestænger i en tykbundet kasserolle og varm stille op. Fløden må godt komme op og blive varmt, men kun lige under kogepunktet. Skru ned for varmen og lad fløden stå lidt, indtil du tilsætter husblas i den varme fløde.

Letpisk de resterende 4 dl fløde og vend forsigtigt creme fraiche i. Tilsæt 1/3 af den letpiskede fløde i den lune vaniljefløde og rør godt rundt. Kom herefter vaniljemassen over i den letpiskede fløde og vend forsigtigt. Hæld vaniljemoussen over den helt afkølede nøddebund og sæt på køl i minimum 3 timer.

 

Jordbær/rabarbermousse

5 ark husblas

400 g rabarber

100 g jordbær

1/2 vaniljestang

100 g rørsukker

Saften fra 1 citron

1/4 tsk nonoxal

6 peberkorn

5 dl fløde

 

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i ca. 20 min.

Skær vaniljestangen på langs, skrab vaniljekornene ud og mas dem ud i noget af sukkeret. Skær rabarber ud i mindre stykker og kom alle ingredienserne, bortset fra fløden, samt de tomme vaniljestænger i en lille kasserolle med låg på og lad det blive kogt mørt under hyppig omrøring. Tag kasserollen af varmen og tag vaniljestængerne samt peberkorn op af kompotten. Blend til fin pure med en stavblender. Vrid husblas for vand og kom det direkte i den varme puré. Hæld pureen over i en ren skål, og lad den køle af inden du blander den med flødeskum.

 

Pisk fløde til letpisket flødeskum. Kom lidt at flødeskummet over i pureen og rør dette sammen til en ensartet masse. Kom det hefter op i det resterende flødeskum og vend forsigtigt med en dejskraber.

Inden du hælder det på kagen så husk at sætte dit jordbær/rabarber kompotindlæg ovenpå vaniljemoussen.

Hæld herefter jordbær/rabarbermoussen på kagen og kom den på køl minimum 4 timer men gerne natten over.

 

Befri kagen fra kageplast med en skarp kniv.

Server kagen som den er eller kom et marcipanbånd omkring.

 

Marcipanbånd

375 g marcipan

2 spsk glukose sirup

Ca. 70 gram flormelis

Pastafarve (jeg brugte burgundy og hvid pastagarve )

1 dl fløde (skal fungere som lin til marcipanbåndet)

Pisk fløden til flødeskum, og smør det i et tynd dag rundt på kagens sider, jeg bruger en paletkniv til at smøre det ud.

Ælt alle de resterende ingredienserne sammen til du har fået en ensartet marcipan og en ønskede farve. Lad den hvile på køl i minimum 30 min. Mål din kages omkreds og højde og rul marcipanbåndet ud. Efter du har udrullet marcipanbåndet kan du evt. rulle en gang med denne rulle, for at give det et flot mønster (Sørg for at have rigeligt med flormelis på marcipanbåndet. Hellere for meget end for lidt, du kan altid børste det af med en lille pensel, når du har sat marcipanbåndet omkring kagen). Skær herefter marcipanbåndet til i de ønskede mål.

Pynt:

Ananas jordbær

Hornvioler

Marengskys

Glimmer

Hvid chokolade (blendet i en minihakker med sølv glimmer)

Skovsyre

Sukkerpynt

 

 

 

 



13 thoughts on “Glutenfri lagkage med nøddebund, vanilje, rabarber og jordbær”

  • Hej Sofie 🙂 Vil lige høre om du ved hvor man kan købe en kagerulle med så fint et mønster? Jeg har været på jagt alle steder og kan ikke finde dem:)?

    • Hej Katja.
      Den er fra Patisse, og jeg har købt den i Magasin.
      God aften.
      Med venlig hilsen Sofie

  • Hej Sofie,
    Hvor ser jeres kagebord bare skønt ud! Tillykke med jeres datter!
    Jeg leder efter en jordbærtopping, der kan sprøjtes på cupcakes/talkage. Har forsøgt med diverse smørcremer og mousser, men har ikke været helt tilfreds.
    Må jeg spørge, hvilken opskrift du har anvendt på jeres dåbs-cupcakes? Kan det være den samme, som i lagkagen?
    På forhånd tak.
    Mvh Nina

    • Kære Nina
      Tusind tak 🙂
      Jeg har desværre ikke en opskrift på det du leder efter…
      Det er en hvid chokolademousse med en smule pastafarve i, som jeg har anvendt til cupcakes til barnedåben.
      God aften.
      Med venlig hilsen Sofie

  • Hej Sofie.

    Mega skøn opskrift. Jeg tror, at jeg vil afprøve den i den nærmeste fremtid.
    Har blot et spørgsmål, da jeg ønsker en hvid top – Tror du det er muligt at bytte rundt på mousserne? Så vaniljemoussen kommer på til sidst.
    Og hvor længe i forvejen kan man sætte marcipan-båndet omkring?

    I øvrigt, tillykke med Jeres datters fine, fine navn.

    Vh Anne

    • Kære Anne
      Mange tak for din besked.
      Det lyde som en god ide, den er nemlig super god! 🙂
      Hmm jeg er i tvivl om hvordan nøddebunden vil arte sig med en flydende kompot ovenpå, da der jo ikke er husblas i kompotten. Du kunne evt. lave et tyndt lag af en anden mousse og hælde ovenpå?
      Jeg sætter marcipanbånd på aftenen før kagen skal spises.
      Tusind tak.
      Rigtig god dag.
      Med venlig hilsen Sofie

  • Kære Sofie
    Fantastisk flot kage!
    Ville høre hvor længe i forvejen man kan tillade sig at smække kagen sammen? Kan man lave den dagen før servering? Uden den er smattet sammen?
    Med venlig hilsen Sara

    • Kære Sara
      Tusind tak 😊
      Ja du kan sagtens lave kagen et par dage i forvejen, smagen vil kun blive bedre. God weekend 🙂
      Med venlig hilsen Sofie

  • Hej Sofie

    Kan denne bund halveres og lægges imellem en chokolade mousse og hindbær mousse fx? 🙂

    • Hej Malene
      Nej bunden kan desværre ikke halveres 🙂
      Med venlig hilsen Sofie

    • Hej Marianne
      Ja det kan du sagtens, bare du kommer marcipanen i en pose eller lign.
      Med venlig hilsen Sofie

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *